Vi går igenom allt du behöver veta om fotobegreppet bokeh.

När man börjar läsa eller prata om fotografering, kameror och objektiv dyker begreppet bokeh upp förr eller senare. Så vad betyder det?

Detta är bokeh

Ordet bokeh (japanska: 暈け, uttalas "boke") betyder "suddig" och syftar på separationen från det du fotograferar (en människa, ett djur eller ett objekt) mot dess bakgrund.

Vad är bra bokeh?

Bra bokeh-egenskaper hos ett objektiv kännetecknas av:

  • rundare bokeh-cirklar
  • större bokeh-cirklar
  • att bakgrunden ska vara "lugn" och inte ha många små detaljer

Hur runda bokeh-cirklarna blir beror på antalet bländarlameller som finns i objektivets konstruktion. Vanligtvis finns mellan 7-11 bländarlameller, som tillsammans bildar mer eller mindre runda bokeh-cirklar. Du kan se dessa bländarlameller om du minskar bländaren, eftersom det är dessa som skapar "hålet" i objektivets framdel.

Så uttalas bokeh

Ordet bokeh uttalas bo-kay och betyder alltså "suddig" på japanska.

Hur får man bra bokeh?

För att få så bra (eller stor) bokeh som möjligt finns det inga genvägar, egentligen. Ju större utrustning du har desto mer bakgrundsoskärpa kan du få i dina bilder.

  • En kamera med så stor sensor som möjligt, helst en fullformatskamera (även om det självklart inte är ett krav)
  • Ett så ljuskänsligt objektiv som möjligt, exempelvis f/1.4
  • Ett längre objektiv (ej vidvinkel), exempelvis 50 eller 85 mm

Utöver det är det viktigt att ditt motiv är ganska nära kameran i förhållande till resten av bilden, för att kunna ge en tydlig separation från bakgrunden.


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.