Vad är en fullformatskamera och vad finns det för fördelar? Låt oss reda ut dina frågetecken.

När man pratar om kameror så dyker ibland begreppet fullformatskamera upp, men vad betyder egentligen det? Här dyker vi ner i djungeln av kamerabegrepp och reder ut ett av de vanligaste frågetecknen.

Kamerans sensor

Till att börja med är det viktigt att klargöra vad man pratar om när man nämner begreppet fullformat.

Kamera med fullformat

En kamera med fullformatssensor — som då även kallas för fullformatskamera — är alltså en kamera som har en så pass stor sensor att fånga bilder med så att den klassas som en fullformatskamera.

Andra storlekar på sensorn

Det finns flera andra storlekar på kamerasensorer, som exempelvis Micro Four Thirds, APS-C och mellanformat. Dessa kamerasensorer är alla olika jämfört med fullformatssensorer, där exempelvis mellanformat är större och Micro Four Thirds samt APS-C båda är mindre.


Fördelar med fullformat

Här samlar vi fördelarna med fullformatskameror.

1. Mer oskärpa i bakgrunden

Bakgrundsoskärpa — eller bokeh som det också kallas — är den suddiga del av bilden som befinner sig framför och bakom det du fotograferar. Med en fullformatskamera är det mycket enklare att få en tydlig oskärpa i bakgrunden utan att använda teleobjektiv.

Detta kan innebära att bilderna ser mer professionella och "dyra" ut, samtidigt som det faktiskt är svårare att sätta fokus på rätt ställe när kameran är stor och skärpedjupet (området där du har fokus) är kort.

2. Större ljusinsläpp

Eftersom sensorn är större möts den av mer ljus och därför är det också enklare att göra en fullformatssensor mer ljusstark än en mindre kamerasensor.


Nackdelar med fullformat

Det finns också några nackdelar med fullformatskameror — här listar vi dem.

1. Större kameror

Eftersom kamerasensorn är större i en fullformatskamera än i en vanlig kamera kommer både kamerahuset och tillbehören att vara större än andra kameror. En fullformatskamera kan väga allt från ca 600 gram upp till över ett kilo, men modernare kameror är lättare än äldre kameror.

2. Dyrare objektiv

Den största nackdelen med fullformatskameror är det faktum att objektiven är betydligt dyrare än motsvarigheterna till mindre kameror, och det beror på att de måste vara större för att täcka upp en större kamerasensor. Därmed blir de också dyrare och svårare att tillverka med samma höga kvalitet som de mindre objektiven.

3. Tyngre objektiv

Utöver att objektiven till fullformatskameror är dyrare än respektive objektiv till mindre kameror är de dessutom betydligt tyngre än sina mindre motsvarigheter. Detta går tyvärr inte att komma ifrån, av den enkla anledningen att objektiv består av en mängd olika glas, som på en fullformatskamera behöver täcka upp en betydligt större yta än på en mindre kamerasensor.

4. Långsammare avläsning

En annan nackdel som drabbar fullformatskameror mer än kameror med små sensorer är det faktum att det tar längre tid att läsa ut all information från sensorn, vilket kan innebära att man får så kallade rolling shutter-artefakter när man spelar in video. Detta är inga problem när man fotograferar stillbilder, men kan leda till att bilden "vobblar" när man spelar in video och kameran rör på sig snabbt.


Bra fullformatskameror att köpa

Om man då har bestämt sig för att man vill köpa en fullformatskamera men inte vill bränna ett för stort hål i plånboken — finns det några billiga alternativ?

1. Nikon Z5

Det här är den billigaste fullformatskameran på marknaden, och den har samma höga kvalitet som Nikons andra systemkameror — det fantastiska är den stora sensorn i kamerahuset som faktiskt har en överkomlig prislapp.


Vad vi gillar

  • Lågt pris
  • Fullformat
  • Enkel att använda
  • Passar alla Z-objektiv från Nikon

Hitta Nikon Z5 i butik:


2. Sony A7 III

Sony har efter flera år av finslipningar i sin Alpha-serie landat i en riktigt bra fullformatskamera som har alla funktioner du kan behöva. Kameran passar med alla Sonys objektiv för fullformatskameror.


Vad vi gillar

  • Fullformat
  • Passar alla Sony-objektiv med E-fattning
Tänk på att

  • Lite högre pris än Z5

Hitta Sony A7 III i butik:


Är det värt att köpa en fullformatskamera?

Nu när du vet vad en fullformatskamera är och vad det finns för fördelar respektive nackdelar, är det verkligen värt att köpa en fullformatskamera? För många är svaret absolut ja, och nu är det dessutom billigare än någonsin att "ta steget" in i fullformatsvärlden.

Personligen tycker jag absolut att det är värt det om du är nyfiken på fullformatskonceptet och har möjligheten ekonomiskt att köpa en kamera. Kom bara ihåg att det kan bli dyrare och svårare att behöva köpa objektiv som passar till en fullformatskamera!

Köp begagnat

Nu när allt fler fullformatskameror finns på marknaden finns det också en stor begagnatmarknad med mängder av kameror från olika tillverkare. Även om kamerorna är 5 eller 10 år gamla är kameror idag — och framförallt fullformatskameror — av mycket hög kvalitet och de flesta presterar faktiskt bra även efter 10 års tid.

Hos butikerna Rajala Pro Shop och Scandinavian Photo finns det ibland begagnade kameror att köpa, och annars kan du alltid hålla utkik på Fotosidan eller Blocket.


Är fullformat det största formatet?

Nej, trots begreppet fullformat är det faktiskt inte det största formatet för kamerasensorer. Den största kamerasensorn är den som kallas för mellanformat, på engelska medium format, och det är den sensorstorleken som exempelvis Hasselblad stoltserar med och som gör deras systemkameror extra speciella.

En mellanformatskamera är exempelvis Pentax 645Z:

Exempel på mellanformatskamera från Pentax, 645Z.

Mellanformatskameror dras dock med samma nackdelar som fullformatskameror, fast till det extrema — de är väldigt dyra att köpa och objektiven till kamerorna är också extremt dyra. Utöver det är de otympliga och svåra att använda.


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.