Lär dig hur du rengör objektiv på bästa möjliga sätt — det är enklare än du tror.

Alla objektiv måste rengöras ibland, antingen för att du råkat ta på glaset eller för att det helt enkelt har blivit smutsigt eller dammigt när du fotograferat.

Att rengöra ett objektiv är enkelt, men du måste verkligen vara noggrann så att du inte repar objektivets glas. Här går vi igenom allt du behöver veta för att lyckas.

Verktyg för rengöring

Innan du börjar rengöra ditt objektiv är det viktigt att du har rätt verktyg och en ren arbetsyta. Du kommer behöva följande verktyg:

  1. En blåsbälg för att blåsa bort eventuellt damm och smuts från objektivet.
  2. En mjuk borste för att försiktigt borsta bort eventuell smuts som inte försvinner med blåsbälgen.
  3. En ren mikrofiberduk, som du endast använder för att rengöra objektiv och andra fotoutrustningar.

Det räcker faktiskt med bara de verktygen — hur du gör går vi igenom här nedanför.


Gör rent ditt objektiv

Så här gör du för att göra rent ditt objektiv, steg för steg:

1. Blås bort smuts och damm

Ta av linsskyddet på ditt objektiv och använd blåsbälgen för att försiktigt blåsa bort eventuell smuts och damm. Se till att hålla bälgen upp och ned för att undvika att eventuellt damm blåser in i bälgen igen — isåfall kommer den ju fortsätta blåsa ut dammet.

2. Borsta bort smuts

Använd en mjuk (!) borste för att försiktigt (!) borsta bort eventuell smuts som inte försvinner med blåsbälgen. Var försiktig och använd inte för mycket tryck, så att du inte repa objektivets yta. Det vi vill komma åt nu är saker som kan ha fastnat men som är enkla att ta bort.

Återigen, det är viktigt att vi inte repar glaset, så var försiktig.

3. Rengör med mikrofiberduk

När du har borstat bort all smuts, använd den rena mikrofiberduken för att rengöra objektivets yta. Var försiktig och använd mjuka, cirkulära rörelser för att undvika att repa ytan.

Kom ihåg att ha en mikrofiberduk som bara används för din kamerautrustning.

4. Rengöringsvätska

Oftast behövs det ingen rengöringsvätska när du rengör objektiv, men om du har en fettfläck som inte riktigt går bort med mikrofiberduken kan det vara en bra idé. Följ då tillverkarens instruktioner noga och köp bara högkvalitativa produkter.

Är du osäker går det bra att lämna in objektiv för rengöring hos en kamerabutik, exempelvis Kameradoktorn i Stockholm. Det är billigare än du tror och det tar bara en liten stund att få hjälp.

5. Upprepa vid behov

Om det fortfarande finns smuts eller fläckar på objektivet kan du upprepa steg 2-4 tills det är helt rent.


Avslutande tips

För att lyckas hålla dina objektiv rena och fräscha länge kommer slutligen några tips.

  1. Förvara alltid dina objektiv i en ren och torr miljö för att undvika att smuts och damm fastnar på ytan.
  2. Om det medföljer en förvaringslåda till ditt objektiv, använd den regelbundet — det är värt det! Många objektiv från exempelvis Canon, Sigma, Leica eller Panasonic kommer i små tygpåsar eller mjuka lådor.
  3. Det kanske säger sig självt, men undvik att röra objektivets glasytor med dina fingrar eftersom oljor och smuts från dina händer kan leda till att mer smuts och fett samlas på objektivet.

Lycka till, och lämna en kommentar eller hör av dig via kontaktformuläret om du behöver hjälp!


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.