Lär dig göra rent din kamerasensor själv och spara tusenlappar i längden. Så här enkelt gör du rent din kamerasensor och ditt kamerahus.
Artikeln innehåller sponsrade länkar till våra favoritbutiker.
Att en kamera samlar på sig smuts över åren är ingenting konstigt — om du har en systemkamera som du ofta byter objektiv på är det självklart att det över tid kommer in lite damm då och då.
Till slut finner du dig i en situation där dammet kanske syns på bilderna, och då är det definitivt läge att göra rent kamerasensorn.
Artikelns innehåll
Så gör du rent sensorn
Att göra rent sensorn är något du måste göra med stor försiktighet, eftersom du inte vill repa sensorn. Så länge du förstår att det är en känslig komponent i kameran — faktiskt själva hjärtat — och att du behöver vara varsam kommer det gå bra.
1. Blåsbälg
Det du ska börja med är att försöka blåsa bort damm och smuts från sensorn med en så kallad blåsbälg. Dessa finns att köpa för en billig peng på alla fotobutiker eller på nätet och är en simpel konstruktion där du trycker på en liten luftballong för att blåsa ut luft genom öppningen.
Köp en blåsbälg billigt på nätet »
Det finns även elektriska blåsbälgar som blåser luft med riktigt bra flås, och som jag själv alltid använder när jag ska göra rent något ordentligt. De elektriska
2. Fuktrengöring
Om du fortfarande har smuts eller damm på din sensor efter att du har använt en blåsbälg kan det vara dags att göra en riktig, grundläggande rengöring som inkluderar lite fukt och en väldigt fin borste, som ofta kallas för sensorsvabb. Det finns mängder av rengöringskit att köpa där du får med samtliga verktyg och tillbehör du behöver för att lyckas göra rent kamerasensorn.
Hitta ett rengöringskit för kameran »
Se bara till att följa instruktionerna och att rengöra sensorn så noga och försiktigt du bara kan.
Försök att aldrig skaka kameran — då finns det risk att du skadar komponenter i kameran — utan använd istället en blåsbälg i kameran när du exempelvis vänt den upp och ner.
3. Gelstick
Ett knep som kan ta bort även smuts som sitter fast på sensorn efter att du har använt en blåsbälg är en så kallad gelstick, som helt enkelt är klibbig på ena sidan och som du enkelt kan fånga upp dammkorn och smuts med genom att lätt trycka den mot sensorn som en penna.
Gelstick ingår nästan alltid i de vanliga rengöringskiten till kameror som vi tipsade om ovan — köp på dig ett kit så att du har alla nödvändiga redskap som behövs.
Efter rengöring
När du har använt blåsbälgen, den fuktiga borsten, gelstick eller sensorsvabb kommer det inte längre finnas någon smuts på din kamerasensor — dina fotografier kommer därmed slippa små svarta prickar eller fläckar när du tar bilder med liten bländare eller liknande. Skönt!
Se nu till att få in någon typ av rutin på din rengöring av kamerans sensor så att det aldrig "går för långt". Det blir billigare i längden om du rengör din kamera regelbundet.
Tips: Använd lupp
Ett tips som verkligen lönar sig i längden är att använda en lupp, alltså ett litet förstoringsglas, när du rengör din kamerasensor. På så sätt kan du mycket enklare se om du har lyckats med rengöringen av sensorn eller om det ligger kvar lite smuts eller damm på sensorn efter din rengöring.
Här hittar du en bra och billig lupp »
Automatisk rengöring i kameran
Det finns flera systemkameror som har en så kallad automatisk rengöring som du kan aktivera i kamerans menyer. Denna automatiska rengöring är tyvärr inte speciellt bra, även om den är bättre än ingen rengöring alls, så klart. Oftast består den automatiska rengöringen av en skakfunktion på sensorn som gör att den skakar av sig damm och smuts som ännu inte fastnat helt på sensorn.
Även om det kan vara bekvämt att ha en sådan funktion spelar den i praktiken mindre roll då du ändå behöver rengöra din kamerasensor förr eller senare. Det är alltså inte en funktion som behöver avgöra ett kameraköp när du står och väger mellan två olika kameramodeller.
Få hjälp med rengöring
Fotobutiker som exempelvis Scandinavian Photo i Stockholm kan hjälpa till och rengöra din kamerasensor och ditt kamerahus om du skulle vilja det. Bor du inte i Stockholm kan du även skicka in kameran för rengöring.
Undvik smuts i kamerahuset
Sist men inte minst kommer en uppmaning att i största möjliga mån undvika att få in smuts och damm i kamerahuset. Det kan handla om enkla saker som att inte byta objektiv i de dammigaste av platser, eller att inte ha sensorn exponerad för länge under tiden du byter objektiv.
Vidare finns det vädertätade objektiv och kamerahus som är byggda just för att stå emot både fukt och damm i svåra miljöer. Kanske kan det vara värt att köpa ett objektiv som är vädertätat istället för ett som inte är det när du köper objektiv nästa gång? Du själv bestämmer, men fördelarna finns där om du är beredd att betala lite extra.