Vad är egentligen ett motljusskydd och hur använder man det? Här hjälper vi dig komma igång.

Glöm inte bort ett av de viktigaste tillbehören när du fotogaferar — vi djupdyker i motljusskyddet och dess många fördelar!

Vad är ett motljusskydd?

Ett motljusskydd är ett vanligt tillbehör till objektiv som skyddar dina bilder från oönskat ljus som tränger sig in i bilden. Oftast rör sig motljuset om exempelvis solens strålar när du befinner dig utomhus, och med ett motljusskydd kan du enkelt blockera ljusstrålarna så att du slipper störande ljusstrålar i dina bilder.

Följer med objektivet

Som tur är följer det med ett motljusskydd som passar objektivet när du köper ett objektiv, och du kan i de allra flesta fall själv välja om du vill behålla det på objektivet eller ta av det.

Går att vända på

På de flesta objektiv kan du dessutom sätta fast motljusskyddet bak och fram, så att det inte sticker ut från objektivet och därmed får plats lättare i kameraväskan.

Vad är ett motljusskydd bra för?

Det huvudsakliga ändamålet för ett motljusskydd är att stoppa motljus från att komma in i objektivet och kameran när du tar bilder — något du kanske redan hade gissat med tanke på namnet.

Även om namnet i sig är självförklarande kan det vara många som inte tror att motljusskyddet är så viktigt, men faktum är att det mycket effektivt blockerar oönskat ljus från sidan av objektivet — ljus som i många fall kan leda till att du får linsöverstrålning (lens flare på engelska) i dina bilder.

Exempel på oönskad linsöverstrålning i en bild som enkelt kan undvikas med ett motljusskydd.

Som ni ser i bilden ovan tränger det in ljus från det övre högra hörnet i bilden, som orsakar linsöverstrålning i bilden och som förstör motivet till höger i bilden. Detta hade kunnat undvikas om motljusskyddet hade varit monterat på objektivet.

När behövs ett motljusskydd?

Ett motljusskydd behövs egentligen så fort du ska fotografera på en plats där det finns en stark ljuskälla — oavsett om det är solen när du fotograferar utomhus eller en stark taklampa inomhus. Genom att montera motljusskyddet bak och fram ser du till att du alltid kan ta det med dig eftersom det inte tar någon extra plats i kameraväskan.

Nackdelar med motljusskydd

Den enda nackdelen med ett motljusskydd är att ditt objektiv blir lite längre och otympligare när motljusskyddet är monterat. Längre objektiv (teleobjektiv) har längre motljusskydd och de kan då sticka ut lite grann.

Det finns faktiskt inga andra nackdelar med motljusskyddet; inte ens vikten är ett problem då de oftast är tillverkade i plast och inte förändrar objektivets vikt nämnvärt.


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.