Vi går igenom allt du behöver veta för att hitta rätt filmljus för din kamera.

När du ska filma med din kamera är det viktigt att du har bra filmljus som har en färgåtergivning av hög kvalitet och som låter dig få tillräckligt med ljus för att scenen ska se ut så som du önskar. Här samlar vi de bästa filmljusen som finns att köpa just nu.

1. Aputure LS 300D II

Från den populära tillverkaren Aputure kommer den uppdaterade LightStorm-versionen på 300 watt, nämligen LS 300D II. Detta är en mycket bra LED-lampa med väldigt korrekt färgåtergivning (uppmätt CRI över 96). Tack vare det har dessa ljus snabbt blivit stora favoriter runt om i världen, på så väl fotograferingar som på filminspelningar.

När du köper dessa ljus får du med en bärväska, lamphuvud, reflektor, adapter för V Mount-batterier, stativfäste för lamphuvudet samt en kontrollenhet där du styr ljusets intensitet.

Den enda nackdelen med LS 300D II är att de är begränsade till dagsljus med sin temperatur på 5500K. Detta är dock "egentligen" ingen nackdel, eftersom den begräsningen bidrar till att lampan har så trovärdig färgåtergivning samt så hög ljusstyrka, så det är bara att hantera färgtemperatur med färgad film istället (CTO eller CTB) om det behövs.

Detaljer

 • Produkt: LS 300D II
 • Varumärke: Aputure
 • Färgåtergivning (CRI): 96
 • Strömförbrukning: 350 w
 • Fäste: Bowens
 • Typ: LED
 • Remote Phosphor?: Nej
 • Färgtemperatur: 5600 K

Vad vi gillar

 • Kraftfull med bra färgåtergivning
 • Passar med Bowens-tillbehör som softboxar
 • Fungerar med Aputures enkla fjärrkontroll
Tänk på att

 • Begränsad till dagsljus (5500K)

Hitta Aputure LS 300D II i butik:


2. Aputure LS 600C Pro

Om du känner att du kan spendera ganska mycket pengar på ett filmljus så är det här det mest allsidiga filmljuset som finns att köpa just nu; det här lamphuvudet kan nämligen återge alla färger du önskar. Detta är ett så kallad RGBWW-ljus där du kan ange färgtemperaturer mellan 2300K och 10000K samt specifika färger som lila, orange, röd, blå och så vidare.

Tack vare sina många funktioner är det ett fantastiskt lamphuvud som verkligen är allsidigt, men det kostar också därefter. Om du egentligen bara behöver enklare ljussättning så finns det ingen anledning att spendera dessa pengar, men om du verkligen vill ha specifika färger och temperaturer snabbt och enkelt — alltså utan att använda färgad film framför dina lamphuvuden — är det ett otroligt bra köp som sparar mycket tid i studion.


Vad vi gillar

 • Kan återge alla färger du önskar
 • Hög ljusstyrka
 • Bra färgåtergivning
Tänk på att

 • Högt pris

Hitta Aputure LS 600C Pro i butik:

Vad är filmljus?

Filmljus skiljer sig från fotoblixtar genom att de alltid lyser; de tänds alltså inte bara när du ska fotografera, utan lyser hela tiden. Detta är så klart att föredra när du spelar in film, något som är mer populärt än någonsin tack vare plattformar som Facebook, Instagram och TikTok.

Frågor om filmljus

Här samlar vi läsarnas frågor om filmljus.

1. Är filmljus bättre än blixt?

Detta kan vara både bra och dåligt beroende på vad du är ute efter, men i den här artikeln utgår vi från att du helt enkelt letar efter ett kontinuerligt filmljus och vill ha det bästa möjliga filmljuset för pengarna.

2. Vad betyder COB?

När det handlar om LED-lampor står förkortningen COB för Chip On Board, vilket betyder att LED-chippen är monterade direkt i ljusets mynning. Detta är ett relativt nytt sätt att tillverka LED-ljus och innebär att man har mycket större kontroll över ljusets styrka och färgkvalitet.

3. Vad är Bowens-fattning?

När vi skriver Bowens-fattning syftar vi på den mycket väl använda fästanordningen för ljusmodifierare så som softboxar och reflektorer, och denna kallas för just Bowens — döpt efter företaget Bowens, som traditionellt också tillverkar egna blixthuvuden och tillbehör. Alla ljus som använder Bowens-fattning kan använda de tillbehör som är gjorda för Bowens-fattningen, ungefär som att objektiv för Sony E-mount passar till alla Sony-kameror med E-mount.


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.